Meedoen werkt!

Zorgkwekerij de Nollestee en Zorgtuin de Nollehof

Terug naar overzicht

Werkaanbod

Soort werk

Groen, Productie, Winkel, Dienstverlening, Logistiek, Huishoudelijk

Algemene beschrijving

Stichting Nollestee heeft twee zorgbedrijven:
1. Zorgkwekerij de Nollestee, arbeidsmatige dagbesteding voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking.
2. Zorgtuin de Nollehof, belevingsgerichte dagbesteding voor mensen met dementie en NAH.

1. Nollestee: Er is op de Nollestee voor iedereen werk in zijn of haar eigen tempo. We kweken goede planten waardoor de mensen graag terug komen. Maar de zorg voor een goede, gezellige werkdag staat voorop. Naast werken is er ook tijd voor ontspanning. We hebben een veilig darthok, voetbalspel, jeu de boulebaan, en meerdere spellen en boeken. We werken veel in kleine groepen. Omdat de planten in potten groeien kan veel werk zittend gedaan worden. Als het wat te druk is, zijn er ook werkplekken om alleen onder toezicht te kunnen werken. We vinden het belangrijk om de deelnemers en hun familie goed op de hoogte te houden van wat er gebeurd. Dit gaat via de maandelijkse nieuwsbrief, de Facebookpagina met elke week een bericht en in de maandelijkse Nollesteevergadering. Alles word besproken en iedereen krijgt de gelegenheid om mee te praten. De Nollestee is goedgekeurd voor het keurmerk zorgboerderijen. Dit is erkend door het ministerie van VWS en arbeidsinspectie.

2. Nollehof: Zorgtuin ‘De Nollehof’ met zorg omringd. In één zin is het karakter van onze onderneming duidelijk;
beschermende zorg voor de ánder die in het leven een zorgende hand nodig heeft.
Zorg in de vorm van groene dagbesteding die is bedoeld voor mensen met dementie,
mensen met gevolgen van een Niet Aangeboren Hersenletsel,
somatische klachten door een andere oorzaak en mensen die kampen met eenzaamheid.

Onder professionele begeleiding bieden we dagstructuur, aandacht,
en een zinvolle dag invulling voor hen die dit zelf niet meer kunnen organiseren of structureren.
Dit alles in een groene omgeving en binnen een besloten belevingstuin.

In een huiselijke setting met een gezellige woonkeuken en rustkamer biedt het team zorg op maat.
In het intakegesprek met de deelnemer en betrokkenen
worden de wensen en zorgen geïnventariseerd zodat de zorgvraag van begin af aan duidelijk is.

Toeleiding naar betaald werk

Nee

Rolstoel toegankelijk

Ja

Beschrijving soort werk

Nollestee: We kweken ruim 300 soorten planten en heesters en kweken ze verder op in onze vijf kassen. Nadat deze planten volgroeid zijn, worden ze overgepot in grote potten en aangesloten op de druppelbevloeiing. In de wintermaanden potten we ook bloembollen op. Ander werk is het weghalen van onkruid, snoeien van de heggen en manteling en technische onderhoud aan de kassen, werkruimtes en het terrein. Veel planten worden verkocht in onze winkel en geleverd aan hoveniers en de gemeentelijke plantsoenendienst. De winkel is elke week open van woensdag t/m vrijdag en word bediend door onze deelnemers.

Wat moet je kunnen om deel te nemen?

Nollestee: De meeste deelnemers hebben op een ZMLK school gezeten. In overleg met familie of mentor kijken we welk werk bij de deelnemer past. Het is gebruikelijk om eerst een tijd stage te lopen zodat de deelnemer de mensen en het bedrijf kan leren kennen.
Indicatie voor WLZ is nodig.
Nollehof: Mensen met dementie of Niet Aangeboren Hersenletsel. Indicatie voor WMO of WLZ.

Situering in wijk

De Nollestee en Nollehof liggen aan de rand van Melissant aan de Nolleweg.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer <500m

Mogelijke werktijden

Ochtend Middag Avond
Maandag x x
Dinsdag x x
Woensdag x x
Donderdag x x
Vrijdag x x
Zaterdag
Zondag

De werktijden zijn van 9-12 uur en van 13-16 uur.

Getoonde informatie onjuist? Tip ›

Soort beperking

Autisme en verstandelijke beperking, Dementie, Lichamelijke beperking, Licht verstandelijke beperking, Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Omschrijving werkomgeving

Het hoofdgebouw, van 350 m2, is een voormalige boerderij. Deze is in de afgelopen 20 jaar helemaal verbouwd en geschikt gemaakt voor zorgkwekerij. Buiten zijn er 5 kassen met een oppervlakte van zo'n 600 m2. Op het overig gedeelte van het terrein liggen de pottenvelden met heesters en vaste planten. In totaal is de Nollestee 11.000 m2 groot. Ruim genoeg om rustig te kunnen werken met alle soorten weer. Vrijwel heel de kwekerij is vlak en bestraat zodat we overal met karren, rolstoel of rollator kunnen komen.

Wat kun je er leren

We leren de deelnemers alles wat er gebeuren moet op een kwekerij. Bijvoorbeeld plantjes stekken, oppotten en snoeien. We leren ook hoe planten groeien, hoe ze heten en hoe ze verzorgt moeten worden. De winkel is open van woensdag t/m vrijdag. Onder begeleiding leren ze om met de kassa en de klanten om te gaan. Elke week is er 1,5 uur tijd, om iets leren, bijvoorbeeld schrijven, rekenen, taal of iets anders. Dit is per persoon verschillend. Dit jaar hebben we zes dagen cursus gegeven over sociale vaardigheden zoals een gesprek voeren en kritiek geven en krijgen en een cursus EHBO. Dit wordt gegeven door mensen van het Leercentrum Zuidwester.

Groepsgrootte

10 of meer medewerkers

Begeleiding

Gemiddeld, Op basis van ZZP's

Verzorging

Enige

Verpleging

Geen

Omschrijving

Elke dag zijn er twee gediplomeerde begeleiders aanwezig die zelf ook meewerken. Op de meeste dagen is er een vrijwilliger voor extra hulp. Vast werk, zoals corvee staat in een weekschema op het bord. Van veel werk zijn er foto’s en taakbeschrijvingen opgehangen. Het doel is dat deelnemers een fijne werkdag hebben en kunnen groeien met de mogelijkheden die ze hebben.

Gedragsregulering

Nee

Geïnteresseerd?

Heb je interesse in dit aanbod of wil je extra informatie? Vul onderstaand formulier in en de (zorg) aanbieder zal contact met je opnemen.