Meedoen werkt!

Rust, zingeving, groene vingers en bijen in Udenhout

Terug naar overzicht

Werkaanbod

Soort werk

Groen, Dieren

Algemene beschrijving

Zorgimkerij en -tuin Moergoed biedt kleinschalige dagbesteding aan voor (jong-)volwassenen met psychische of sociale hulpvragen, met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of burn-out klachten. De deelnemers werken samen in de prikkelarme pluktuin en rond de imkerij. De rustige, groene omgeving biedt een voedingsbodem voor ontwikkeling en zelfinzicht van de deelnemers.

Als geestelijk verzorger sta ik mensen bij in de vorm van levensbegeleiding. Zin- en levensvragen als:

- Wie ben ik?
- Wat zijn mijn grenzen?
- Waarom overkomt mij dit?
- Hoe leef ik met mijn (nieuwe) beperkingen?
- Hoe ga ik om met deze ingrijpende veranderingen in mijn leven?

Afhankelijk van de individuele behoefte worden deelnemers hierin begeleid. De ervaring is dat zulke gesprekken spontaan ontstaan binnen de veilige omgeving van het werken in de tuin. Individueel kunnen we hier ook momenten voor inrichten.

Toeleiding naar betaald werk

Nee

Rolstoel toegankelijk

Nee

Beschrijving soort werk

- onderhouden van de fruit- en groentetuin;
- oogsten, zaaien en onkruid wieden;
- verzorgen van de bijenvolken, kippen en schapen;
- onderhouden en maken van bijenkasten;
- producten als honing, bijenwas en kaarsen verwerken.

Wat moet je kunnen om deel te nemen?

Iedereen is anders. Zeker bij begeleiding is maatwerk dus belangrijk. Jij, als mens, staat voorop. Dit maakt dat elke dag op de dagbesteding er anders uit kan zien. Er is bijvoorbeeld mogelijkheid tot meer arbeidsmatige dagbesteding. Aan de andere kant is de vertraging opzoeken en de dagbesteding belevingsgericht inrichten ook een mogelijkheid. Aangezien er zowel ruimte is voor samenwerken als individuele begeleiding, moet je wel enige mate van zelfstandigheid kunnen hebben.

Moergoed werkt samen met Boshoeve Sprankenhof in Udenhout, waar de dagbesteding plaatsvindt. De kosten voor de dagbesteding zijn afhankelijk van de indicatie en worden uit PGB of WLZ betaald.

Situering in wijk

Moergoed bevindt zich achter de boerderij op ruime afstand van de openbare weg. De tuin is tussen de bossen, Loonse en Drunense duinen en het dorp Udenhout.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer >500m

Mogelijke werktijden

Ochtend Middag Avond
Maandag x x
Dinsdag x x
Woensdag x x
Donderdag x x
Vrijdag x x
Zaterdag x
Zondag x

Werktijden zijn in overleg en kunnen variëren van één tot meerdere dagdelen per week.

Getoonde informatie onjuist? Tip ›

Soort beperking

Autisme en normale begaafdheid, Lichamelijke beperking, Licht verstandelijke beperking, Niet-aangeboren hersenletsel (NAH), Overig, Psychische beperking

Omschrijving werkomgeving

Bijen en de tuin vormen één geheel en kunnen niet zonder elkaar bestaan. Wie durft mag het imkerpak aan en, wanneer het nodig is, de bijen helpen verzorgen. Zijn bijen niet zo jouw ding, dan hoef je er uiteraard niet mee te werken. Daarnaast worden de bijenkasten onderhouden en is het zorg dragen voor de moestuin een groot onderdeel van de activiteiten: zaaien, wieden en oogsten. Ook de kippen en de schapen genieten van alle extra aandacht. De seizoenen en het weer vormen de leidraad in de activiteiten die we samen ondernemen.

Groente en fruit uit de tuin verwerken wij tot mooie (biologische) producten in de keuken. Deze producten worden onder het Sprankenhof label verkocht in de winkel. Denk aan jam, chutneys en siropen. Maar in het zomerseizoen ook gebak voor verkoop op het terras. En hapjes of lunch voor een groep.

Zoek je voor meerdere dagdelen een gevarieerde dagbesteding dan kan de tuin en de keuken ook gecombineerd worden. Kom gerust eens langs om beide plekken te ervaren.

Groepsgrootte

5 tot 10 medewerkers

Begeleiding

Gemiddeld, Intensief

Verzorging

Geen

Verpleging

Geen

Omschrijving

Nanda Wassink is de imker en begeleider bij zorgimkerij Moergoed. Haar liefde voor de medemens en voor de natuur worden samengebracht bij Moergoed. Nanda leeft en werkt vanuit de visie dat de mens, de natuur en alles om ons heen met elkaar in verbinding staat. Dit is ook de drijfveer achter Moergoed; het lijfelijk werken in de tuin en met de bijen geeft merkbaar rust in het hoofd. In combinatie met haar achtergrond als geestelijk verzorger, wil ze met haar deelnemers vanuit deze rust ruimte scheppen voor persoonlijke groei en zelfbewustzijn.

Gedragsregulering

Nee

Geïnteresseerd?

Heb je interesse in dit aanbod of wil je extra informatie? Vul onderstaand formulier in en de (zorg) aanbieder zal contact met je opnemen.