Meedoen werkt!

Dagbesteding in tuin en keuken bij Moergoed in Udenhout

Terug naar overzicht

Werkaanbod

Soort werk

Groen, Dieren, Belevingsgerichte dagactiviteit, Horeca, Overige, Productie

Algemene beschrijving

Zorgimkerij, -tuin en keuken Moergoed biedt kleinschalige dagbesteding aan voor (jong-)volwassenen met psychische of sociale hulpvragen, met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of burn-out klachten. De deelnemers werken samen in de prikkelarme pluktuin en rond de imkerij. De rustige, groene omgeving biedt een beschutte plek waar we samen werken en waar ruimte is om ons te verwonderen over al het moois dat groeit en bloeit.

Als geestelijk verzorger sta ik mensen bij in de vorm van levensbegeleiding. Zin- en levensvragen als:

- Wie ben ik?
- Wat zijn mijn grenzen?
- Waarom overkomt mij dit?
- Hoe leef ik met mijn (nieuwe) beperkingen?
- Hoe ga ik om met deze ingrijpende veranderingen in mijn leven?

Afhankelijk van de individuele behoefte worden deelnemers hierin begeleid. De ervaring is dat zulke gesprekken spontaan ontstaan binnen de veilige omgeving van het werken in de tuin en keuken. Individueel kunnen we hier ook momenten voor inrichten.

Toeleiding naar betaald werk

Nee

Rolstoel toegankelijk

Nee

Beschrijving soort werk

- onderhouden van de fruit- en groentetuin;
- oogsten, zaaien en onkruid wieden;
- verzorgen van de bijenvolken, kippen en schapen;
- onderhouden en maken van bijenkasten;
- producten als honing, bijenwas en kaarsen verwerken.
- Jam, siropen en ijsjes maken;
- Taarten bakken;
- Hapjes maken;
- Keuken schoon houden.

Wat moet je kunnen om deel te nemen?

Iedereen is anders. Zeker bij begeleiding is maatwerk dus belangrijk. Jij, als mens, staat voorop. Dit maakt dat elke dag op de dagbesteding er anders uit kan zien. Er is bijvoorbeeld mogelijkheid tot meer arbeidsmatige dagbesteding. Aan de andere kant is de vertraging opzoeken en de dagbesteding belevingsgericht inrichten ook een mogelijkheid. Aangezien er zowel ruimte is voor samenwerken als individuele begeleiding, moet je wel enige mate van zelfstandigheid kunnen hebben.

Moergoed werkt samen met Boshoeve Sprankenhof in Udenhout, waar de dagbesteding plaatsvindt. De kosten voor de dagbesteding zijn afhankelijk van de indicatie en worden uit PGB of WLZ betaald.

Situering in wijk

Moergoed bevindt zich achter de boerderij op ruime afstand van de openbare weg. De tuin is tussen de bossen, Loonse en Drunense duinen en het dorp Udenhout. De keuken bevindt zich ook op dit terrein.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer >500m

Mogelijke werktijden

Ochtend Middag Avond
Maandag
Dinsdag x x
Woensdag x x
Donderdag x x
Vrijdag x x
Zaterdag
Zondag

Werktijden zijn in overleg en kunnen variëren van één tot meerdere dagdelen per week. Op dinsdag en donderdag werken we in de keuken, op woensdag en vrijdag in de tuin. Zo kan er gekozen worden voor tuin, keuken of een combinatie van beiden.

Getoonde informatie onjuist? Tip ›

Soort beperking

Autisme en normale begaafdheid, Lichamelijke beperking, Licht verstandelijke beperking, Niet-aangeboren hersenletsel (NAH), Overig, Psychische beperking

Omschrijving werkomgeving

Moergoed biedt zijn dagbesteding aan in een prachtige, biologische pluktuin. Deze plek ademt rust. We werken samen of alleen en zijn gericht op wat de natuur op dat moment vraagt. Afhankelijk van het seizoen en het weer wisselen de activiteiten. Het zorg dragen voor de tuin is een groot onderdeel van de activiteiten: zaaien, wieden en oogsten. Ook de kippen en de schapen genieten van alle extra aandacht. We werken zoveel mogelijk buiten, ook in de winter als het wat frisser is. Er staan twee grote plantenkassen op het erf waarin de winter groeten worden gekweekt en dus gewerkt kan worden. Bijen en de tuin vormen één geheel en kunnen niet zonder elkaar bestaan. Wie durft mag het imkerpak aan en, wanneer het nodig is, de bijen helpen verzorgen. Zijn bijen niet zo jouw ding, dan hoef je er uiteraard niet mee te werken.

Groente en fruit uit de tuin verwerken wij tot mooie (biologische) producten in de keuken. Deze producten worden onder het Sprankenhof label verkocht in de winkel. Denk aan jam, chutneys en siropen. Maar in het zomerseizoen ook gebak voor verkoop op het terras. En hapjes of lunch voor een groep.

Zoek je voor meerdere dagdelen een gevarieerde dagbesteding dan kan de tuin en de keuken ook gecombineerd worden. Kom gerust eens langs om beide plekken te ervaren.

Wat kun je er leren

Bij aanvang van de dagbesteding bespreken we waar een deelnemer aan wil werken. Bij Moergoed mag je gewoon 'zijn', een ritme opbouwen, sociale contacten op doen. Mocht je specifieke zaken hebben waar je aan wilt werken of mee wilt oefenen dan kan dit in overleg ingericht worden. Moergoed is een kleinschalige dagbesteding waar mensen met een relatief grote zelfstandigheid werken. Sommige mensen werken samen, anderen liever een poosje alleen. Zo is er per persoon aandacht naar wat er nodig is per dag.

Groepsgrootte

5 tot 10 medewerkers

Begeleiding

Gemiddeld, Intensief

Verzorging

Geen

Verpleging

Geen

Omschrijving

Nanda Wassink is de imker en begeleider bij zorgimkerij Moergoed. Haar liefde voor de medemens en voor de natuur worden samengebracht bij Moergoed. Nanda leeft en werkt vanuit de visie dat de mens, de natuur en alles om ons heen met elkaar in verbinding staat. Dit is ook de drijfveer achter Moergoed; het lijfelijk werken in de tuin en met de bijen geeft merkbaar rust in het hoofd. In combinatie met haar achtergrond als geestelijk verzorger wil ze mensen bij Moergoed een plek bieden waar ze rust vinden en samen kunnen werken.

Gedragsregulering

Nee

Geïnteresseerd?

Heb je interesse in dit aanbod of wil je extra informatie? Vul onderstaand formulier in en de (zorg) aanbieder zal contact met je opnemen.